Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

"Καλλικράτης" και οι μεταρρυθμίσεις στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης βρίσκονται οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, με επίκεντρο το σχέδιο "Καλλικράτης", γύρω από το οποίο θα κινηθεί όλη η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αρχές Μαΐου και να ψηφιστεί στα τέλη του ίδιου μήνα, ώστε οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνουν βάσει του νέου χάρτη. Στα μέσα Απριλίου ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για τους άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ ολοκληρώνεται στη Βουλή η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου.
Επίσης, αναμένεται να συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή, η οποία θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν προωθηθεί όλα τα βασικά νομοσχέδια στη Βουλή, έως τις 15 Μαΐου.
Εξάλλου, αμέσως μετά το Πάσχα αναμένεται να συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή, η οποία θα συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Σε πρώτη φάση, στο επίκεντρο βρίσκεται ο κλάδος των Μεταφορών (βαρέα φορτηγά και ταξί) και ακολουθούν τα φαρμακεία.
Όλες οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν το 2010, δήλωσε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, ο οποίος επεσήμανε ότι μεταξύ των ζητημάτων στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος, είναι οι λειτουργικές αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time, εμφανίστηκε αισιόδοξος αναφορικά με την οικονομική κρίση στη χώρα, τονίζοντας ότι "τα χειρότερα έχουν περάσει". Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι η κορύφωση της κρίσης "βρίσκεται πίσω μας πλέον", αλλά παράλληλα υπογραμμίζει ότι "έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε".
"Έχουμε πάρει σκληρά και δύσκολα μέτρα, πράγμα που ο κόσμος το νοιώθει. Αν κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο θα βγούμε από την κρίση δυνατότεροι, με πιο βιώσιμη οικονομία", αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.