Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΑΛΙΕΡΓΑΤΩΝ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Η ομάδα έργου της μη-κυβερνητικής οργάνωσης ANCE, στα πλαίσια της «Κοινής Πρωτοβουλίας Ευρώπης – Ηνωμένων Εθνών για τους Μετανάστες και την Ανάπτυξη» σας καλεί στην δεύτερη από μια σειρά εκδηλώσεων σε παράκτιες πόλεις και περιοχές της Ελλάδας που φιλοξενούν αλιευτικούς στόλους (Καβάλα, Σαλαμίνα, Χαλκίδα, Βόλο, Θεσσαλονίκη κ.α.).

Οι Ενημερωτικές Ημερίδες, απευθύνονται στις τοπικές κοινωνίες και αποσκοπούν:

• (α) στην καλύτερη γνωριμία με τους κατά τόπους απασχολούμενους και φιλοξενούμενους Αιγυπτίους αλιεργάτες που από τη ναυτική φύση της εργασίας τους αλλά και του πράου και φιλήσυχου χαρακτήρα τους, ενώ εργάζονται στα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη της Ελλάδας εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια και ζουν στις τοπικές μας παράκτιες κοινωνίες, συχνά βιώνουν στο περιθώριο της αντίληψής μας.

• (β) στην ενημέρωση τους για τις δράσεις της «Πρωτοβουλίας Ευρώπης-Ηνωμένων Εθνών για την Μετανάστευση και την Ανάπτυξη» και μια σειρά από δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα που αποσκοπούν στη βελτίωση των δεξιοτήτων των Αιγυπτίων αλιεργατών κατά τη διάρκεια της εδώ εργασίας και παραμονής τους.

Ευελπιστούμε ακόμα ότι οι Ημερίδες αυτές θα γίνουν αφορμή για την προσέγγιση των τοπικών κοινοτήτων καταγωγής και υποδοχής των Αιγυπτίων αλιεργατών καθώς και για την ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης μέσα από οργανώσεις της τοπικής κοινωνίας των πολιτών αλλά και με την συμβολή των οργανωμένων τοπικών φορέων με τελικό επιδιωκόμενο αποτέλεσμα τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των δύο λαών με πρωτοβουλίες πολιτισμικού, κοινωνικού, οικονομικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Το πρόγραμμα Ενημερωτικών Ημερίδων της ANCE ξεκίνησε ήδη με πρώτο σταθμό την Καβάλα, πόλη με σημαντική παράδοση στην επαγγελματική αλιεία και γενέτειρα της εμβληματικής μορφής του Μωχάμετ Άλι, που κυβέρνησε και εκσυγχρόνισε την Αίγυπτο στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η 1η Ημερίδα Ενημέρωσης έλαβε χώρα το Σάββατο 23 Οκτωβρίου στο Ινστιτούτο Ι.Μ.Α.Ρ.Ε.Τ. υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας και του Ινστιτούτου Μωχάμετ Άλι και είχε μεγάλη επιτυχία.

Η (2η) Ημερίδα Ενημέρωσης θα πραγματοποιηθεί στη ΣΑΛΑΜΙΝΑ, στον πολυχώρο Φλαμίνγκο που βρίσκεται στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως, το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 11πμ.

Υπεύθυνος Έργου ΑNCE
Πάνος Παπαντωνόπουλος
κιν. 6945 905 397