Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Το φιλόδοξο σχέδιο της φορολογικής κάρτας

Από το τρέχον έτος οι φορολογούμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν για κάθε αγορά ή υπηρεσία τις αντίστοιχες αποδείξεις, αφού με τη χρήση της νέας κάρτας αποδείξεων όλα θα καταγράφονται ηλεκτρονικά και θα ενημερώνεται άμεσα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Το σχέδιο για την αναζωπύρωση του «κινήματος» των αποδείξεων θέτει σε εφαρμογή από τις αρχές του 2011 το οικονομικό επιτελείο μέσω της νέας «φοροκάρτας» που θα απεγκλωβίσει τους φορολογούμενους και τις εφορίες από τη γραφειοκρατία.
Με βάση το σχέδιο που «κλείδωσε» στο υπουργείο Οικονομικών από το νέο έτος οι φορολογούμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν για κάθε αγορά ή υπηρεσία τις αντίστοιχες αποδείξεις, αφού με τη χρήση της νέας κάρτας αποδείξεων όλα θα καταγράφονται ηλεκτρονικά και θα ενημερώνεται άμεσα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Η ενημέρωση θα μπορεί να γίνει είτε μέσω Διαδικτύου είτε με τη χρήση σύντομου γραπτού μηνύματος SMS μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.
Το θέμα βέβαια που προκύπτει από την όλη διαδικασία του κατά κάποιον τρόπο εξορθολογισμού του φορολογικού συστήματος είναι το κατά πόσο αρχικά οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να ενσωματώσουν στις ταμειακές μηχανές το κατάλληλο σύστημα και κατά δεύτερον και σημαντικότερον πόσο χρηστική θα είναι για μας η όλη υπόθεση. Γιατί σκεφτείτε τι θα γίνει για να εφοδιαστεί ο κάθε Έλληνας φορολογούμενος την περιβόητη κάρτα ( ουρές στις αρμόδιες υπηρεσίες κλπ) και με ποιόν τρόπο μέσα σε όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας θα θυμόμαστε να την χρησιμοποιούμε.
Άλλωστε παρόμοιου τύπου κάρτες που προσπάθησαν να καθιερωθούν στο παρελθόν είχαν τραγική κατάληξη. Ας θυμηθούμε την εκλογική κάρτα που δαπανήθηκε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό από την τότε κυβέρνηση για να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά, αφού όλοι πλέον ψηφίζουμε με την αστυνομική ταυτότητα!!