Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Κοπή της Αγιοβασιλιάτικης πίτας και ετήσιος χορός του Συλλόγου Κρητών Σαλαμίνας «Η Μεγαλόνησος»

 
                        «Κρόσσια του φεγγαριού κρατώ
                                  Αχτίνες ήλιου παίρνω
                                  Χρυσοκεντώ χίλιες ευχές
                                 Μ’ αγάπη σας τις στέλνω»


Με αυτή την όμορφη μαντινάδα καλωσόρισε τους καλεσμένους ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Σαλαμίνας «Η Μεγαλόνησος» την Κυριακή 30 Ιανουαρίου, στον ετήσιο χορό που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο «Χαραμής» στην Ψιλή Άμμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για μια φορά ακόμη η αίθουσα του κέντρου γέμισε με κόσμο. Οι καλεσμένοι γεύθηκαν το νοστιμότατο κρητικό πιλάφι και διασκέδασαν με το συγκρότημα του Γιώργου Καραγιώργη.
Δόθηκε επίσης στον κόσμο η ευκαιρία να θαυμάσει τα λεβεντόκορμα αγόρια και κορίτσια του μεγάλου χορευτικού καθώς και τα μικρά παιδιά του Συλλόγου σε παραδοσιακούς χορούς.
Στη σύντομη ομιλία του, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γρηγόρης Καπετανάκης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα διατήρησης της παράδοσης λέγοντας χαρακτηριστικά :
«Το γλέντι μας είναι καθαρά παραδοσιακό και οφείλει να είναι έτσι , αφού, στις μέρες μας, ο όρος «παράδοση» δοκιμάζεται.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παράδοση δεν είναι κάτι στατικό, μουσειακό υλικό προς διαφύλαξη, αλλά αντιθέτως, μία δυναμική έννοια, μία συνέχεια.
Είναι το τόξο που εξαπολύει το βέλος της ελπίδας για όλους μας και περισσότερο για τους νέους.
Ειδικά η Κρητική παράδοση, που σε αρκετά σημεία συναντιέται με την ιστορία της Σαλαμίνας,  αποτελεί μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά, ένα από τα στολίδια του ελληνικού πολιτισμού με πανάρχαια καταγωγή.
Λαός που χάνει την επαφή με την παράδοσή του, είναι σαν τον άνθρωπο που χάνει τη μνήμη του. Ζει σ’ ένα κόσμο που του είναι άγνωστος κι αυτό γιατί, καθετί που υπάρχει γύρω μας, σηματοδοτείται και παίρνει νόημα από το χθες».
Είπε επίσης, απευθυνόμενος στο Δήμαρχο κ. Τσαβαρή…  « Ελπίζω, με τη βοήθεια της νέας Δημοτικής Αρχής, να αποκτήσει σύντομα ο Σύλλογός μας τη δική  του στέγη…»
Ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό του τόνισε  μεταξύ άλλων, ότι η μετεγκατάσταση του Συλλόγου βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητές του.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με αμείωτο κέφι μέχρι αργά το βράδυ και ήταν η καλύτερη απάντηση σε όλους και όλες που, κατά καιρούς, έχουν πει ότι ο Σύλλογος Κρητών Σαλαμίνας βρίσκεται υπό διάλυση.
Το βέβαιο είναι ότι συνεχίζει με κέφι και επιμονή την πολιτιστική προσφορά του προβάλλοντας τόσο την Κρήτη, όσο και τη Σαλαμίνα.