Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Με μεγάλη επιτυχία έκλεισε ο κύκλος δραστηριοτήτων του Συλλόγου Κρητών Σαλαμίνας « Η Μεγαλόνησος» για το 2011,


Με μεγάλη επιτυχία έκλεισε ο κύκλος δραστηριοτήτων του Συλλόγου Κρητών Σαλαμίνας « Η Μεγαλόνησος» για το 2011, πραγματοποιώντας  εκδήλωση προς τιμήν των 70 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης. στην αίθουσα «Δ. Μπόγρης», με θέμα την κρητική μαντινάδα, τα νάκλια και τα σόρδινα, υπό την αιγίδα του Δήμου Σαλαμίνας,
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο πατέρας Γερμανός για τους πεσόντες στην ιστορική αυτή μάχη, το λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γρηγόρης Καπετανάκης που, στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων : « Ο πρωτοφανής οικονομικός πόλεμος, στο κέντρο του οποίου έχουν βάλει την Πατρίδα μας, έχει φέρει το λαό μας στα όριά του, γεγονός που κάνει τη θύμηση του αγώνα των Κρητών επιτακτική ανάγκη γιατί, όπως τότε, έτσι και τώρα ο αγώνας είναι άνισος».
Ανακοίνωσε ακόμα, φανερά συγκινημένος, την απόφασή του να μη θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές του Συλλόγου για τη θέση του προέδρου,λόγω ανηλειμμένων υποχρεώσεών του στο Δήμο. Χαρακτηριστικά ανέφερε :
«… επιτυχημένο δεν θεωρώ εκείνον που παραμένει για πολλά χρόνια στην καρέκλα του προέδρου, αλλά εκείνον που προετοιμάζει τη διαδοχή του, παραδίδοντας μια υγιή ομάδα με πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα και προσφορά».
Στη συνέχεια, αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης, κάλεσε τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Τσαβαρή για ένα χαιρετισμό.Ο κ. Δήμαρχος, μεταξύ άλλων τόνισε, με ιδιαίτερη έμφαση, το γεγονός ότι η μόνη ελπίδα της Σαλαμίνας για ουσιαστική πρόοδο και έξοδο από το οικονομικό τέλμα είναι ο πολιτισμός και η Ιστορία της, έχοντας σαν «πολιορκητικό κριό» τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Προς αυτή την κατεύθυνση κάλεσε όλο τον κόσμο του νησιού να σταθεί δίπλα στις προσπάθειες  της Δημοτικής Αρχής , έτσι ώστε τα «Σαλαμίνεια 2011» να αποτελέσουν για πρώτη φορά μέγα πολιτιστικό γεγονός σε παγκόσμια κλίμακα, δημιουργώντας έτσι γερά θεμέλια για την επέτειο των 2.500 χρόνων από το ιστορικό αυτό γεγονός ,το 2.020.
Ο π. Δήμαρχος Τεμένους Ηρακλείου Κρήτης κ. Γιώργος Βιτώρος, γνωστός από τους αγώνες του για την διατήρηση και διάδοση της Κρητικής παράδοσης, παρουσίασε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον οδοιπορικό στην πορεία της κρητικής μαντινάδας στο χρόνο.
Είναι εκπληκτικό πώς μπορεί ολόκληρη η φιλοσοφία, η ευαισθησία, η ψυχή και ο τρόπος ζωής ενός λαού να χωρέσουν σε δυο δεκαπεντασύλλαβους στίχους!
Εξίσου εκπληκτική είναι και η ικανότητα των Κρητών να εκφράζουν τα συναισθήματά τους συνθέτοντας με ευκολία μαντινάδες, διατηρώντας έτσι το ποιητικό αυτό  είδος στην κορυφή της κρητικής κουλτούρας.
Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν που η αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου ήταν κατάμεστη από κόσμο, ενώ πολλοί παρακολούθησαν όρθιοι την εκδήλωση, διαψεύδοντας  για μία φορά ακόμα τις σκόπιμα διαδιδόμενες φήμες για «διάλυση» του Συλλόγου Κρητών.
Την εκδήλωση, εκτός του κ. Δημάρχου και της συζύγου του, παρακολούθησαν και ο π. Βουλευτής κ. Γιώργος Βασιλείου με την οικογένειά του, ο Αντιδήμαρχος κ. Μπακαούκας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Κόγιας, η  ΓΓ του ΔΣ κ. Καραγιάννη, η πρόεδρος ΝΠΔΔ κοινωνικής πολιτικής & παιδείας Δήμου Σαλαμίνας  κ.Μίχα Μαρία, η Πρόεδρος της ΔΕΠ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Άννα Διαμαντίδου, ο πρόεδρος του ΟΕΕΣΣ κ. Τσουραμάνης, η πρόεδρος της ΔΕ Σαλαμίνας κ. Καίτη Αγγουράκη, πρόεδροι συλλόγων Κρητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης  εκπρόσωποι του τοπικού και κρητικού Τύπου και εκπρόσωποι ραδιοφωνικών σταθμών της Κρήτης.