Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Εξαρθρώθηκε η εγκληματική ομάδα που ανατίναζε ΑΤΜ


Η Ασφάλεια εντόπισε δύο μέλη στη Σαλαμίνα και το Περιστέρι - Δίωξη για «βαριά» αδικήματα

Εγκληματική ομάδα, η οποία έκλεβε χρήματα από ΑΤΜ με τη μέθοδο «PLOFKRAAK», δηλαδή ανατινάζοντας και καταστρέφοντας το μηχάνημα με τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και μιγμάτων εύφλεκτων αερίων, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.


Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν, ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, στη Σαλαμίνα και το Περιστέρι, δύο άνδρες, ηλικίας 32 και 22 ετών, αντίστοιχα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης συμμορίας, κατασκευής εκρηκτικών υλών, διακεκριμένες κλοπές και απόπειρες αυτών κατά συναυτουργία, εκρήξεις και λοιπές παραβάσεις σχετικές με τη νομοθεσία περί εκρηκτικών υλών καθώς και περί όπλων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες, τουλάχιστον τους τελευταίους δύο μήνες, διέπρατταν διαρρήξεις μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης με τη μέθοδο «PLOFKRAAK». Γι' αυτόν τον λόγο κατασκεύασαν εκρηκτικούς μηχανισμούς, αφού πρώτα προμηθεύτηκαν φιάλες οξυγόνου, κενές φιάλες ποτών, βενζίνη και στουπιά.

Όπως εξακριβώθηκε, οι δράστες, στις 26 Νοεμβρίου 2016, παραβίασαν τη θύρα εξαγωγής χρημάτων σε ΑΤΜ τράπεζας στη Σαλαμίνα και προσπάθησαν να προκαλέσουν έκρηξη, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Την ίδια ημέρα αποπειράθηκαν να προκαλέσουν έκρηξη σε επιπλέον δύο ΑΤΜ τράπεζας, επίσης στη Σαλαμίνα, χωρίς πάλι να τα καταφέρουν.

Στην οικία του 32χρονου στη Σαλαμίνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα αυτόματο υποπολυβόλο τύπου UZI, πέντε φυσίγγια 9mm, ένα πτυσσόμενο κλομπ και τρεις φιάλες υγραερίου. Παράλληλα, στο σπίτι του 22χρονου στο Περιστέρι βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα φυσίγγιο των 9mm και πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.

Οι κατηγορούμενοι έχουν συλληφθεί επανειλημμένα για ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, εκβίαση, πλαστογραφία και παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων, ενώ τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, ο οποίος τους παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλα αδικήματα.