Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

ΛΙΝΑ ΠΑΠΠΑ : Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ ΤΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Τα τελευταία 20 χρόνια στην Σαλαμίνα μας εκτάσεως  96,09 Km2,  έχουν Κακοποιηθεί και  εκδιωχθεί στους δρόμους στα δάση και στις παραλίες μας  περίπου 8,000 σκυλιά. Βάση μετρήσεων του πρώτου Εθελοντικού Σωματείου Ζωοφίλων που ιδρύθηκε υπο την προεδρεία της κυρίας Νάντιας Ζόμπολα και συνεχίζει έως σήμερα την ανιδιοτελή δράση του.


Από το 1999 έως σήμερα πολλές  ζωοφυλλικές  οργανώσεις οι οποίες αποτελούνται από   Ευαισθητοποιημένους  εθελοντές συμπολίτες μας ανέλαβαν  την μεγάλη ευθύνη να περιθάλπτουν τα υποσυτισμένα, διψασμένα, κακοποιημένα σκυλιά στο νησί να τους προσφέρουν ιατρική φροντίδα και στέγη Και να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά επιθέσεων από αδέσποτα σκυλιά στον δρόμο εναντίον ανυποψίαστων περαστικών, ταχυδρόμων, ποδηλάτων αλλα και των αυτοκινήτων μας. Επιθέσεις που στις χειρότερες  περιπτώσεις καταλήγουν στο νοσοκομείο με θύματα κυρίως τους ανθρώπους.

Και στην άλλη περίπτωση  Αντιμετωπίζωντας καθημερινά εικόνες αθλιότητας με βασανισμένα  κουτάβια ζωντανά
δεμένα μέσα σε κάδους αποριμμάτων κάποια λιωμένα αδίκως από την Σκουπιδιάρα του Δήμου, απαγχωνισμένα και πνιγμένα μέσα στην θάλασσα περισυλλεγμένα από ψαράδες, κρεμασμένα από δέντρα, αφημένα στην μοίρα τους σε απόμερες περιοχές  να τριγυρίζουν σε αγέλλες προκαλώντας επιθέσεις σε ανυποψίαστους περαστικούς  παιδιά και αθώους κατοίκους.

Επιθέσεις που οφείλονται  κυρίως στα πρωταρχικά ένστικτα επιβίωσης των σκύλων οι οποίοι  προέρχονται και μεγαλώνουν στην άγρια φύση εξημερωμένοι πριν  15,000 χρόνια από τον άνθρωπο ο οποίος αφού ικανοποίησε τα δικά του εγωιστικά ένστικτα κτητικότητας  τους έδιωξε και τους φέρθηκε με  την ίδια βίαιη και επιθετική συμπεριφορά που  αναγκάζεται φυσιολογικά να εισπράτει!!

Έτσι Αυτές  οι ομάδες εθελοντών ζωοφίλων Ανιδιοτελώς αποφάσισαν να ασχοληθούν  με αυτά τα νοήμον πλάσματα που κάποιοι  σε
εισαγωγικά φιλόζωοι συμπολίτες τους κατάντησαν κτήνη.  Χωρίς ουσιαστική ή με ελάχιστη  βοήθεια από τους εκάστοτε Δημάρχους Σαλαμίνας και Αμπελακίων με ιδίαν κεφάλαια πετυχαίνοντας συμβάσεις  με τους εξαιρετικούς  Τοπικούς Κτηνιάτρους μας ,κάνοντας εμβολιασμούς, στειρώσεις, επεμβάσεις  σε όλα αδέσποτα που συναντούσαν.

 Σε συνεργασία με τους Τοπικούς εξωραιστικούς συλλόγους διοργάνωσαν ομιλίες με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το καυτό αυτό θέμα.Η Κυρία Ζόμπολα Έβαλε ταίστρες και ποτίστρες σε πολλά σημεία του νησιού που όμως κατέληξαν να γίνουν κάδοι σκουπιδιών και τασάκια αποτσίγαρων. Και τέλος πήραν την πρωτοβουλία να φιλοξενήσουν  στα σπίτια του κάθε εθελοντή όσα πιο πολλά από αυτά τα δύστυχα πλάσματα μπορούν.

Η θετική τους δράση πέτυχε να υιοθετηθούν έως σήμερα τουλάχιστον τα 4,000 ζώα από τα 8,000 περίπου που κυκλοφορούσαν  αδέσποτα στην Σαλαμίνα , αριθμός που αλλάζει κατά περιόδους  φυσικά. Φανταστείτε άν όσοι από τους  90,000-200,000 με τους παραθεριστες  φιλόζωοι  κάτοικοι του νησιού θέλανε να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο σκύλο, αντί να τον αγοράσουν  και μετά να τον παρατήσουν στο δρόμο , να προστάτευαν και να υιοθετούσαν ένα αδέσποτο. Το πρόβλημα θα λυνόταν απευθείας!

Οι προτάσεις των  Φιλοζωικων  Συλλόγων  Εθελοντών προς τον Δήμο Σαλαμίνας  Σχετικά με την Σωστή Διαχείρηση και Αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων  περιλαμβάνουν,
 την  Δημιουργία Χώρου Βραχείας Περίθαλψης μεχρι τα παρατημενα ζώα να βρούνε σπίτι φιλοξενείας, και   όχι κυνοκομείο να το τονίσω αυτό με Δημόσιο Κτηνίατρο επιδοτούμενο από το κράτος, την δημιουργία και σωστή λειτουργία Δημοτικής επιτροπής αδέσποτων ζώων η οποία σε συνεργασία με τον Δήμο πρέπει να ελέγχει και να ωθεί τους ιδιοκτήτες των σκυλιών να τα δηλώνουν στο Μητρώο Ζώων του Δήμου να τα τσιπάρουν και να τα στειρώνουν (για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων γεννήσεων κουταβιών πέραν αυττών που μπορεί να φροντίσει ο ιδιοκτήτης)  σύμφωνα με τους Νόμους, 3170/4039-2012/4235-2014 οι οποίοι επιβάλουν πρόστιμα  περι  μή προστασίας , και απαγόρευσης του ιδιωτικού ζευγαρώματος (εκτός όσων έχουν άδεια ερασιτεχνη κυνοκόμου) ,για  μη τήρηση κανόνων ευζωίας και εγκατάλειψης. Για ανεπάρκεια βιβλιαρίων υγείας που θα πρέπει να συνοδέυουν τα ζώα που μπαίνουν στην Σαλαμίνα,είναι γνωστοί  οι ανύπαρκτοι έλεγχοι συνοδευτικών εγγράφων και το σκανάρισμα των ζώων στα πορθμεία στα οποία έχουν αναφερθεί  ακραία  περιστατικά πνιξήματος ζώων στην θάλασσα από σκάφη μπροστά στα ανύποπτα μάτια των επιβατών των  φέρυ μπώτ.

Αντ αυτών των υγιών προτάσεων,  Ο Δήμος από το 2008 αρκείται μόνο στην συνεργασία με το ΔΙΚΕΠΑΖ στο Σχιστό στο οποίο καταλήγουν όλα τα αδέσποτα ζώα της Αττικής  για ιατρική περίθαλψη. Έτσι σήμερα από 5 ζώα την εβδομάδα που έπαιρναν από την Σαλαμίνα καταλήξανε στα  3  προσπαθώντας να αφαιρέσουνε το δικαίωμα ελέγχου της πορείας αυτών των ζώων από την πενταμελή επιτροπή του Δήμου .

Ο σχεδιασμός Διαδημοτικής ομάδας συνεργασίας πολιτών με το ΔΙΚΕΠΑΖ είναι απαραίτητος . Φυσικά η ΕΛΑΣ εκτελεί στο μέγιστο το καθήκον της επιβλέποντας παραβάσεις και δίνοντας πρόστιμα στους παραβάτες αλλά το πιο σωστό θα ήταν η δημιουργία «Αστυνομίας Ζώων»  θεσμός που υπάρχει σε αρκετούς Δήμους, όπως στον Δήμο Αθηνών και σε όλα τα Ευρωπαικά κράτη.
Όλες οι ανωτέρω Θετικές προτάσεις  ευελπιστούμε ότι θα διορθώσουν την σημερινή μή ποιοτική εικόνα του Δήμου μας όσον αφορά την αντιμετώπιση του  προς τα αδέσποτα,  σε συνδυασμό με την ωφέλιμη συνεργασία των κατοίκων της Σαλαμίνας και την μη άσκοπη βία αμφότερα  προς τον επιστήθιο φίλο του ανθρώπου που είναι ικανός να θυσιάσει  ακόμα και την ίδια του την ζωή για την οικογένεια του και την ασφάλειά μας.
Λίνα (Πασχαλίτσα Πάππα) Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος «ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ»