Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Γιάννης Τσαβαρής : Τελικά ποιους προσπαθείτε να παραπλανήσετε δήμαρχε;

Είναι ο δήμαρχος: -Διοικητικά επιπόλαιος; - Σκόπιμα «ημιμαθής» σε επίπεδο γνώσεων; - Ή οπαδός της πολιτικής αναλήθειας;

Έχουν περάσει έντεκα μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής Δημοτικής Αρχής και ως εκ τούτου για τα βασικά κυρίως ζητήματα, που απασχολούν τον δήμο, καμία ημιμάθεια ή ανακρίβεια δεν δικαιολογείται και φυσικά δεν συγχωρείται να λέγεται πλέον.
Παρά ταύτα , συνεχίζουμε να γινόμαστε μάρτυρες των επανειλημμένων δημόσιων ισχυρισμών του δημάρχου Σαλαμίνας κ. Παναγόπουλου, ότι αφενός μεν ο δήμος Σαλαμίνας έχει εξέλθει  της οικονομικής «επιτήρησης»  και δεν θα έχει ανάγκη στο μέλλον  της εφαρμογής των άρθρων 200 και 210 του Ν. 4555/18, αφού ο δήμος μας –πάντα κατά τον κ. Παναγόπουλο – κατέθεσε για πρώτη φορά ισοσκελισμένο προϋπολογισμό  (αυτό κι αν είναι ανακρίβεια) μετά την τελευταία χρηματοδότησή του από το ΥΠΕΣΔΑ για την αποπληρωμή χρέους(;)  προς την ΕΥΔΑΠ ύψους 2.461,917,50 € , την εγκυρότητα του οποίου αμφισβητούμε ευθέως.
Βέβαια ο κ. Παναγόπουλος  ισχυρίζεται  ότι όλα αυτά οφείλονται στην προγραμματική οικονομική συμφωνία που υπέγραψε ο ίδιος στις 20/03/20 με τον κ. Θεοδωρικάκο.
Δυστυχώς  ο κ. Παναγόπουλος  κρύβει την μισή αλήθεια και παρουσιάζει ΜΟΝΟ την άλλη μισή και συγκεκριμένα:

α) Το συνολικό άνοιγμα του προϋπολογισμού του δήμου Σαλαμίνας  για το έτος 2020 είναι 5.915.105, 79 € . Άρα για πιο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μιλάτε κ. Παναγόπουλε, ότι κατέθεσε ο δήμος , μετά την ανάληψη της οφειλής των  2.461,917,50 € από το ΥΠΕΣΔΑ;
β) Το ύψος της προγραμματικής οικονομικής συμφωνίας  μεταξύ δήμου και ΥΠΕΣΔΑ , που τελικά υπογράψατε, είναι  5.915.105, 79 € . Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι το «δήθεν» επιχορηγηθέν  ποσό των 2.461,917,50€ , δεν ήταν αρκετό για να κλείσει το άνοιγμα του φετινού προϋπολογισμού , αφού το άνοιγμά του το 2020 είναι κατά 3.453.188,02 €   μεγαλύτερο.
γ) Επίσης, ο δήμαρχος , δεν αναφέρει ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ , ότι απαραίτητη προϋπόθεση  , προκειμένου από το επόμενο έτος ο δήμος να αποκτήσει την δυνατότητα κατάρτισης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού , είναι μια σειρά οικονομικών παρεμβάσεων ,που απαιτεί το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας, που και ο πιο αδαής αντιλαμβάνεται ,  ότι είναι αδύνατον μέσα στο 2020 να έχουν πραγματοποιηθεί από τον δήμο μας , λόγω και της γνωστής αρνητικής οικονομικής συγκυρίας – και όχι μόνο- που υπάρχει στην κοινωνία.
Όσο αφορά δε  την «λυδία λίθο» της προγραμματικής οικονομικής συμφωνίας ύψους 5.915.105, 79 € , που ανακάλυψε ως «αυγό του Κολόμβου»  ο κ. Παναγόπουλος (και για την οποία επαίρεται),  του θυμίζουμε ότι το ίδιο γεγονός είχε πραγματοποιηθεί και για τον προϋπολογισμό του 2019 μεταξύ της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και του κ. Χαρίτση (υπουργό ΥΠΕΣΔΑ επί ΣΥΡΙΖΑ) ύψους 5.866.545,83€, όμως και πάλι ο δήμος δεν «βγήκε» από την ανάγκη για σύναψη νέας προγραμματικής οικονομικής συμφωνίας  (ύψους 5.915.105, 79 €) , προκειμένου να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του 2020.
Τέλος , αν είναι όπως τα λέτε κ. Παναγόπουλε – ότι ο δήμος πλέον δεν θα χρειαστεί καινούριο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης προκειμένου να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του 2021 ,- κάτι που θα σημαίνει την αυτόνομη οικονομική πορεία του δήμου , γιατί δεν παρουσιάζετε κάποιο αντίστοιχο έγγραφο αρμόδιου φορέα, που να το βεβαιώνει, διότι το  κείμενο της οικονομικής προγραμματικής συμφωνίας , που υπογράψατε , άλλα αναφέρει.
Σε συνέχεια όλων των ανωτέρω, θέλω να σας κάνω δημοσίως την εξής ερώτηση κ. Παναγόπουλε :
Τελικά ποιους προσπαθείτε να παραπλανήσετε δήμαρχε;


Με τιμή
Γιάννης Τσαβαρής
π. Δήμαρχος Σαλαμίνας
Δημοτικός Σύμβουλος  Σαλαμίνας