Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Εντυπωσιασμένος ο Ομπάμα από την παραδοσιακή φορεσιά της Σαλαμίνας


Μετά το επίσημο δείπνο ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα είχε την χαρά να απολαύσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που είχε οργανώσει προς τιμήν του η Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος εντυπωσιάστηκε από τις στολές των κοριτσιών και ενθουσιάστηκε τόσο που φωτογραφήθηκε μαζί τους. Ακόμα δεν δίστασε να τις χαιρετίσει μία μία και να τους ρωτήσει για τις δραστηριότητές τους.
Μέσα σε αυτές που χαιρέτησε υπήρχε και μια κοπέλα από το Λύκειο Ελληνίδων, η οποία φορά την παραδοσιακή νυφική στολή της Σαλαμίνας.



Χαρακτηριστικά φορεσιάς: Νυφική και γιορτινή φορεσιά με έντονες χρωματικές αντιθέσεις και ανάγλυφα χρυσοκεντήματα. Αποτελείται από το μεταξωτό άσπρο πουκάμισο, τον τζάκο με βυσσινί βελούδινα μανίκια και το πολύπτυχο αμάνικο φουστάνι από χασέ. Το πανωκόρμι του φορέματος, χρυσοκεντημένο και στολισμένο με χρυσά σιρίτια. Τη φορεσιά συμπληρώνουν το μεγάλο γιορντάνι, πλέγμα από κοράλλια και χάντρες με επιρραμένα φλουριά, που επικαλύπτει το στήθος, η βελούδινη χρυσοκεντημένη ποδιά και τα επίσης χρυσοκέντητα ποδήματα, τα καλίκια. Το κεφάλι στολίζουν το φεσάκι μαλαμοκαπνισμένο τάσι και ασημένια νομίσματα, το μαύρο σταμπωτό μαντήλι τυλιγμένο σαν ταινία ολόγυρα του και η χρυσοϋφαντή μεταξωτή μπόλια.

Νατάσσα Βουδούρη