Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Ελένη Σκιαδά: «Μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» είπε ο Κομφούκιος.

Είναι αυτή η μοναδική στιγμή που ο φακός με ένα απλό “κλικ” κλείνει μέσα του τόσα συναισθήματα, τόσες αλήθειες, τόση συγκίνηση, τόση χαρά ή τόση απογοήτευση,  την τρέλα, την ήτα, την αθωότητα,  την αποδοχή, την αγάπη την φιλία, την επιτυχία.
Την τελευταία  δεκαετία  έχει συμβεί μία σημαντική αλλαγή, που γίνεται όλο και πιο αισθητή, στα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να αφηγηθούμε ιστορίες και να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας.

Μέχρι πρότινως ο τρόπος για να εξωτερικεύσουμε τις σκέψεις μας, τον τρόπο ζωή μας, ήταν ο γραπτός ή ο προφορικός λόγος, ο χορός, η ζωγραφική, η μουσική. Με μια ματιά  όμως στα νέα μέσα επικοινωνίας της εποχή μας όπως για παράδειγμα  το φεις μπουκ, στο instragam, θα γίνει άμεσα αντιληπτό πως η φωτογραφία , κατέχει πλέον πρωταγωνιστικό  ρόλο  στις ζωή των ανθρώπων και είναι ο νέος τρόπος αφήγησης και έκφρασης της ζωής των ανθρώπων. H φωτογραφία έχει δικαίως λοιπόν  κερδίσει  μια θέση στις τέχνες από τον 19ο αιώνα .


Οι φωτογραφικές  περιπλανήσεις προκαλoύν  την αισθητική συγκίνηση του θεατή και γοητεύουν τα μάτια του.  Η δύναμη της είναι πολύ μεγάλη, μπορεί να… παγώσει μια στιγμή για πάντα!
Η φωτογραφία ελευθερώνει την φαντασία.(DALI)

Στη φωτογραφία η πίστη σε ένα απόλυτο χρόνο και χώρο μοιάζει να εξαφανίζεται, με τη φαντασία να γίνεται πηγή κατανόησης της εμπειρίας.(BRETON)

Η φωτογραφία, αντί να παρουσιάζεται ως απεικόνιση της πραγματικότητας, αποτελεί κάτι που δημιουργήθηκε για να μας δείξει πράγματα που αισθανόμαστε και όχι αναγκαστικά όσα βλέπουμε.(ROBINS)