Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

ΜΑΝΟΣ ΔΕΡΤΟΥΖΟΣ: ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΗΜΕΣ …….ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ!!

ΝΕΑ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΕΛΚΕΘΕ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ)

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΥΘΟΚΟΡΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
O ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΡΕΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ

Σοβαρότατη Δημόσια καταγγελία έγινε από τους εργαζόμενους στο ΕΛΚΕΘΕ «Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνων), οι οποίο αναφέρουν ότι στις αρχές Μαρτίου, και εν μέσω έκτακτων μέτρων λόγω της πανδημίας Covid-19, ξεκίνησαν υπό εξαιρετικά θολές και αδιαφανείς διαδικασίες, οι βυθοκορήσεις ρυπασμένου ιζήματος, βαρέων μετάλλων και άλλων τοξικών υλικών από το λιμάνι του Πειραιά με στόχο την κατασκευή νέου λιμενοβραχίονα Η απόρριψη των βυθοκορημάτων γίνεται ανοιχτά του Σαρωνικού μεταξύ Αίγινας και Σαλαμίνας.

Αφού η ανακοίνωση αναφέρεται στις σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον από τα βυθοκορήματα καταλήγει:
«Οι εργαζόμενοι, επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών ενώνουμε την φωνή μας με τους φορείς, δήμους, κοινότητες, κινήματα, συλλογικότητες, που αγωνίζονται ενάντια στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή του Σαρωνικού.
Απαιτούμε
1. Οριστική ακύρωση των βυθοκορήσεων από το λιμάνι του Πειραιά
2. Άμεση εκπόνηση μετρήσεων για την εκτίμηση της καταστροφής
3. Λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας λόγω των μέχρι τώρα επιπτώσεων
4. Άμεση μελέτη για την εκπόνηση εργασιών αποκατάστασης της καταστροφής»
Η καταγγελία αυτή η οποία γίνεται από τους πλέον ειδήμονες , τους εργαζόμενους στο ΕΛΚΕΘΕ, επηρεάζει άμεσα την Σαλαμίνα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε ένα ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας , το οποίο έγινε δια περιφοράς (τηλεφωνικά) λόγω Κορονοϊού, χωρίς να γίνει ουσιαστικός διάλογος και να αναπτυχθούν όλες οι πτυχές του προβλήματος.
Μετά την ανακοίνωση του ΕΛΚΕΘΕ .στις 27 Ιουνίου, όπου υπάρχουν εκ νέου σοβαρότατες και τεκμηριωμένες καταγγελίες, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας , οι οποίες θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα πέρα της απλής καταδίκης ενός ψηφίσματος..
Δεν είναι δυνατόν η θάλασσά μας να κινδυνεύει και εμείς εδώ στη Σαλαμίνα να έχουμε μείνει σε μία απλή «καταδίκη» του σοβαρού προβλήματος. Είναι υποχρέωση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου να συνέλθει εκ νέου το συντομότερο και να αποφασίσει ουσιαστικά, ασκώντας κάθε νομικό δικαίωμα ενάντια σε αυτό το οικολογικό έγκλημα όπως αποκαλούν οι εργαζόμενοι του ΕΛΚΕΘΕ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχα ζητήσει , από τον Δήμαρχο κ. Παναγόπουλο την εκ νέου σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τα βυθοκορήματα κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό. ΜΑΝΟΣ ΔΕΡΤΟΥΖΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ