Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

«Σαλαμίνια 2013» Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εκδηλώσεις

Με απόλυτη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κόσμου και επισήμων σε όλες τις εκδηλώσεις ολοκληρώθηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013 ο εορτασμός του θεσμού «Σαλαμίνια» με την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στον Αρχαίο Λιμένα Σαλαμίνας.

Μέγιστη τιμή για τον τόπο αποτέλεσε η μετά από πρόσκληση παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμου, ο οποίος νωρίτερα λειτούργησε στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Αμπελάκια. Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής υποδέχθηκε
τον Αρχιεπίσκοπο και μετά το πέρας της δοξολογίας, του απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης, το οποίο αποτελεί τη μέγιστη τιμητική διάκριση που μπορεί να δοθεί από τον Δήμο, ενώ στη συνέχεια τον συνόδευσε στο χώρο του Αρχαίου Λιμένα όπου έλαβε χώρα η κορύφωση των εκδηλώσεων με ρίψη στεφάνων στη θάλασσα και μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Σαλαμίνας τόνισε για άλλη μια φορά τη μεγάλη σημασία της νίκης των Ελλήνων στη Ναυμαχία, η οποία διασφάλισε την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την εξέλιξη του Ελληνικού, Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Πολιτισμού. Παράλληλα υπογράμμισε τη μεγάλη ευκαιρία και δυνατότητα που έχει η Σαλαμίνα, με την ευρύτερη περιοχή, να οριστεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021 με αφορμή τη συμπλήρωση των 2.500 ετών από την τέλεση της Ναυμαχίας.

Στη λειτουργία και στην εκδήλωση παρέστησαν εκ μέρους της Κυβέρνησης και της Βουλής των Ελλήνων ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Β’ Περιφέρειας Πειραιά κ. Γιάννης Τραγάκης, η Βουλευτής της Β’ Περιφέρειας Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κα Τζένη Βαμβακά, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δημήτρης Κατσικάρης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης κ.κ Ιγνάτιος, ο Επίσκοπος Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ Δωρόθεος, ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός Στόλου κ. Παναγιώτης Λίτσας, ο Β’ Υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Δημήτριος Τσιαδής, ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού κ. Δημήτριος Ελευσινιώτης, ο Επίτιμος Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού κ. Κοσμάς Χριστίδης, ο Επίτιμος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ. Χρήστος Δελημιχάλης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα, πρέσβεις και διπλωματικοί και στρατιωτικοί ακόλουθοι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι τίμησαν τους πεσόντες κάνοντας ρίψη στεφάνων στη θάλασσα.

Στην παρέλαση συμμετείχαν άγημα του Πολεμικού Ναυτικού, τα σχολεία και οι αριστούχοι μαθητές των πόλεων- κρατών των Σαλαμινομάχων, τμήματα προσκόπων, οδηγών, ο Όμιλος Φίλων του Δάσους ενώ στους επίσημους απέδωσε τιμές η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Την παρέλαση παρουσίασε ο ηθοποιός και πρώην Βουλευτής κ. Γιώργος Βασιλείου ο οποίος παρείχε τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς.


Κλείνοντας ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, συνεργάτες, εθελοντές και τους δημότες της Σαλαμίνας για την στήριξη και συμμετοχή στο θεσμό.