Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Ελένη Σκιαδά : Ηθική και το νόημα της στη σύγχρονη ζωή.

Πολύς λόγος γίνεται, ιδιαίτερα στα χρόνια μας, σχετικά με το πρόβλημα της ηθικής.

Τι είναι ηθική και ποιο το νόημα της στη σύγχρονη ζωή;
Η ηθική δεν επιβάλλεται, αποκτιέται σαν βίωμα και σαν εμπειρία είναι τρόπος ζωής και όχι τυπολογία ή νομοθετική πράξη.
 Η ηθική είναι σαν σύνολο βιωμένων αρχών, αξιών και τρόπων συμπεριφοράς έχει τις ρίζες της στον εσωτερικό κόσμο του κάθε ανθρώπου .
Η ηθική είναι υπόθεση ατομική που δρα παράλληλα με την ύπαρξη του οποιουδήποτε περίγυρου και αφορά τον κάθε άνθρωπο χωριστά και τη συμπεριφορά του.

Η ηθική έχει ως όπλο τη συνείδηση, που είναι και ένα είδος ελέγχου της ανθρώπινης  συμπεριφοράς. Το περιεχόμενο της συνείδησης , δηλαδή η αντίληψη για το καλό και το κακό και η γνώση της ηθικότητας , είναι γέννημα της εμπειρίας του κάθε ανθρώπου και επομένως είναι δημιούργημα της ηθικής του κοινωνικού περιβάλλοντος του καθενός.
 Η συνείδηση δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σύνολο ηθικών προσταγών. Ο Σωκράτης διαρκώς ακούει στην ψυχή του το «δαιμόνιο» να τον καθοδηγεί στο αγαθό ενώ ο Κάντ νιώθει έντονη μέσα του την παρουσία μιας κατηγορικής προσταγής , την ύπαρξη χρέους.


Η ηθική και αρετή συμβαδίζουν και αλληλοεξαρτώνται . Όπου η μια αναιρείται , η άλλη παύει να υπάρχει και όπου η άλλη υπάρχει η πρώτη έρχεται ως συνέπεια της. 

Αντίθετα ηθική και δικαιοσύνη δεν είναι έννοιες συμπληρωματικές ,γιατί οι διαφορές τους , χωρίς, βέβαια, να είναι έντονες και ριζικές , είναι όμως ουσιαστικές. Κάτι που είναι δίκαιο δεν είναι πάντα ηθικό και κάτι που είναι ηθικό πολλές φορές έχει τη μορφή παράβασης του νομοθετικού κώδικα.

Έτσι, αν η ηθική είναι η ίση κατανομή πλούτου και το ισότιμο δικαίωμα στη δουλειά και στα κέρδη όλων των ανθρώπων , για τη δικαιοσύνη, εκτός τις αντιδράσεις που προκαλεί , είναι και νομικά καταδικαστέα στα σημερινά δεδομένα.

Οποιαδήποτε και αν είναι η εικόνα της ηθικής , που έχουμε στο μυαλό μας ή που γνωρίζουμε στο κόσμο που ζούμε , ένα είναι βέβαιο: ότι στις σύγχρονες κοινωνικές σχέσεις η ηθική είναι περισσότερο από αναγκαία.
 Αν ηθική είναι η αλληλεγγύη και η κατανόηση , ο ανθρωπισμός και η αγάπη, η αλήθεια και η ειλικρίνεια , τότε  είναι η  έννοια που η εποχή μας αναζητά για να ξεφύγει από την εκμετάλλευση, την αλλοτρίωση.
Με τον τρόπο αυτόν κάθε ηθική πράξη είναι πολιτική πράξη , είναι πράξη πολιτισμού και  πίστης στον άνθρωπο και στις δυνατότητες του. Αν η ηθική γίνονταν κάποτε πρωταρχική αξία στην ζωή μας, τότε δε θα γνωρίζαμε ποτέ τι θα πει πόλεμος και αλληλοεξόντωση ανθρώπων , δεν θα γνωρίζαμε τι σημαίνει εκμετάλλευση, πνευματική συσκότιση , αδιαφορία, κακία, ανειλικρίνεια.