Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ : Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα έγκαιρα, σωστά και αποτελεσματικά, που έχουν διεθνή αναγνώριση και αυτό τιμά την χώρα μας


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ π. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 30 ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  

Μπορείτε να μας πείτε την άποψη σας για την παρούσα κατάσταση της πανδημίας;

Η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη με άγνωστη εν πολλοίς την συμπεριφορά του ιού και τις προοπτικές που διαγράφονται για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της. Όταν υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία είναι δύσκολο να διατυπώσεις βάσιμη άποψη, ακόμη και αν είσαι γιατρός.

Πείτε μας για  τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα έγκαιρα, σωστά και αποτελεσματικά, που έχουν διεθνή αναγνώριση και αυτό τιμά την χώρα μας, πολιτικά και επιστημονικά. Βέβαια όλα αυτά οφείλονται στο ότι η κυβέρνηση έλαβε σοβαρά υπόψη της τους ειδικούς επιστήμονες. Αυτό ας αποτελέσει δίδαγμα γενικότερα για την άσκηση πολιτικής ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι γνώμες των ειδικών σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής ζωής και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θέματα υγείας.

Είναι βάσιμη η σύγκριση του νέου κορονοϊού και των θυμάτων του με την εποχική γρίπη , εφόσον δεν έχουμε δει πως θα εξελιχθεί ο νέος ιός τους επόμενους μήνες;

Δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, εφόσον δεν γνωρίζουμε ακόμη τις διαστάσεις των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό σε νοσηρότητα και θνησιμότητα και πάντα σε σχέση με τις ηλικίες. Ούτε βέβαια ο χρόνος από την εμφάνισή του μέχρι σήμερα, μπορεί να μας δώσει στοιχεία για να κάνουμε εκτιμήσεις και να κάνουμε συγκρίσεις με τους εποχικούς ιούς. 

Πως βλέπετε την επόμενη μέρα και τι ρόλο θα παίξουν τα τεστ σε αυτήν,  κατά την γνώμη σας;       
      

Το ουσιαστικό δεν είναι τόσο τα τεστ και οι μέθοδοι ταχείας διάγνωσης και η έκταση εφαρμογής στον πληθυσμό, αλλά είναι το εμβόλιο για την πρόληψη  και το φάρμακο για την θεραπεία του κορωνοϊού. Δυστυχώς, για αυτά θα χρειαστεί χρόνος. Ευτυχώς, έχει κινητοποιηθεί το ειδικό επιστημονικό δυναμικό της παγκόσμιας κοινότητας και έχουν διατεθεί επαρκείς πιστώσεις για τις απαιτούμενες έρευνες.
      
Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το χειρότερο και ποιο το καλύτερο σενάριο για αυτήν την παγκόσμια κρίση;

Σενάρια υπάρχουν πολλά, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς και ανακοινώσεις και προβλέψεις. Βέβαια, σε όλα αυτά ανθρώπινο και φυσικό είναι να προσχωρεί κανείς στο σενάριο της λήψης μέτρων, όσο αυστηρών και αν χρειάζονται για την μη εξάπλωση του κορωνοϊού και την απόδοση των ερευνητικών προσπαθειών, που θα καταπολεμήσουν τον ιό.  Αν όχι για την εξαφάνισή του, που είναι δύσκολη υπόθεση τουλάχιστον για τη συμπεριφορά του σαν μια κοινή γρίπη.

Πως βλέπετε την οικονομία την επομένη μέρα στην Ελλάδα;

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πανδημία του κορωνοϊου θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας. Χωρίς να μπορούν να προσδιορίσουν την έκταση και το βάθος αφού ακόμη είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο αυτό και δεν μπορούν να καταγραφούν οι μέχρι τώρα απώλειες, ούτε να προσδιοριστούν οι μελλοντικές που είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, και σχετίζονται όχι μόνο με  την ελληνική, αλλά την παγκόσμια οικονομία. 

 Ένα μήνυμα για όλους τους Έλληνες και για την εποχή που βιώνουμε;

Το μήνυμα είναι ένα και μοναδικό: Μπορούμε να αισιοδοξούμε και σύντομα να επανέλθουμε στην καθημερινότητα που μας έλειψε πολύ, αφού βέβαια τηρούμε τους κανόνες προστασίας, που προτείνουν οι ειδικοί.    

Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ θερμά για την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε είναι τιμή μας.

Κύριε Τσεβά σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την συνεργασία